Hyvinvointia edistävä verotus

Hyvinvointia edistävä verotus

Nykyisellään liikuntapalvelujen arvonlisäverotus on sekava, sillä liikuntapalveluja tarjoavan tahon on osattava päättää, tilittääkö arvonlisäveroa 10 % vai 24 % ja millä perusteella.

Arvonlisäverolain mukaan 10 % verokantaa sovelletaan vauvauintiin, koska siinä annetaan liikunnan harrastamisen puitteet, mutta ohjaus ei kohdistu suoraan vauvaan. Sama 10 % alv, jos tarjotaan mahdollisuus liikunnan harjoittamiseen, kuten jumppaaminen ryhmässä.

Jos kyseessä on voittoa tavoittelevan toimijan uimaopetus, tai liikuntapalvelu on yhdelle henkilölle tai pienelle joukolle suunnattua valmentamista, liikunnan opettamista tai ravintovalmennusta, verokanta on 24 %, kuten esimerkiksi PT-toiminta.

Ehdotamme kaikkien arvonlisäveron piirissä olevien liikuntapalveluiden arvonlisäveron alentamista 10 prosentin verokantaan. Yleinen alv-prosentin alentaminen 10 %:iin lisäisi palvelujen käyttämistä ja kansanterveyttä, myös yritystoiminta olisi nykyistä kannattavampaa.

Alv:n yhtenäistäminen säästäisi yhteiskunnan resursseja keskusverolautakunnalla ja korkeimmalla hallinto-oikeudella nykyisissä rajanvetotapauksissa, mikä liikuntamuoto on tavoitteellista 24 % verokannalla ja mikä puolestaan liikuntaa, jossa ei tarjota vähäistä enempää opetusta vaan ennemminkin mahdollisuus liikunnan harjoittamiseen, 10 % verokannalla.

Myös terveyttä edistävien elintarvikkeiden, kuten vihannekset ja hedelmät, alv-verokantaa tulisi alentaa 14 prosentista 10 prosenttiin. Tämä alentaisi ruokakassin hintaa ja ohjaisi kuluttajia valitsemaan ostoskoriin terveellisiä elintarvikkeita. Uudistuksessa tulisi varmistaa, että alv-alennuksen hyöty kohdentuu myös alkutuottajiin, eikä kauppa kääri tässä kaikkea voittoa.

Ajankohtaista olisi Valviran tarkastella mm. hermoratahierojien ja muiden pitkän koulutuksen hankkineiden hyvinvointialojen ammattilaisten oikeutta käyttää nimikesuojattua ammattinimikettä. Ammattioikeuksien laajentaminen olisi mittava mutta tarpeellinen urakka. Laajennus osaltaan piristäisi palvelujen hankkimista yrityksiltä, tasoittaisi kilpailutilannetta ja hinnoittelua sekä lisäisi ammattilaisten arvostusta.

Nämä kaikki uudistukset edistävät koko kansan hyvinvointia ja yritysten toimintaedellytyksiä.

Mervi Turunen

Koulutuspäällikkö, KTM

Teemu Savolainen

Avainasiakaspäällikkö

Kansanedustajaehdokkaat (kd.)

Jyväskylä

Keskisuomalainen 7.3.2023

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *