Kuulokkeiden käyttö liikenteessä on yleistynyt, ja tästä aiheutuu vakavia turvallisuusriskejä, varsinkin kevyen liikenteen väylillä. Kuulokkeet heikentävät merkittävästi muun liikenteen havainnoimista ja reagointinopeutta.
Pari tuttua tilannetta, joita kohtaan pyöräilijänä turhan usein. Koiranulkoiluttajalla on kuulokkeet tiiviisti korvillaan ja koira pitkässä hihnassa. Lähestyn takaa, soitan kelloa tai huutelen varoituksia, mutta ulkoiluttaja ei reagoi. Vasta ohitustilanteessa hän huomaa minut, säikähtää ja äkeissään vetäisee lemmikkinsä nopeasti lähelle itseään. Rullahiihtäjä sauvoo kuulokkeet korvillaan koko väylän leveydeltä. Yritän varoittaa pirikellolla ja huutelemalla, mutta hiihtäjän kuulokkeet blokkaavat äänet. Ajan varovasti lähemmäs sauvojaa, jotta näköyhteys syntyy ja hiihtäjä havahtuu tilanteeseen. Rinnalle päästyäni hiihtäjä vetää sauvat suppuun ja vaaratilanne vältetään täpärästi.
Myös pyöräilijät, kävelijät, sähköpotkulautailijat ja muut kevyen liikenteen väylillä liikkujat käyttävät kuulokkeita. Usein huomio on kuulokkeen äänimaailman lisäksi puhelimessa, jolloin on jo täysin mahdotonta seurata samalla, mitä ympärillä tapahtuu. Saisiko ulkoilusta enemmän irti, jos keskittyisi ihan vain ympäristön havainnointiin ilman kuulokkeita tai puhelinta? Jos äänikirja tai musiikki siivittää matkantekoa, olisiko ratkaisuna kuulokkeen käyttö vain toisessa korvassa, jolloin toinen korva vapautuisi ympäristön äänille?
Ohitustilanteessa pyöräilijällä on myös oma vastuunsa. Soittokelloa tai suullista äänimerkkiä tulee käyttää! Olkoonkin, että ohitettavat joskus merkinannosta närkästyvät tai säikähtävät. Merkkiääni on kuitenkin paljon parempi, kuin hihaa hipoen ohittava pyöräilijä. Meille pyöräilijöille on paikallaan kerrata myös risteyksien väistämissääntöjä, emme ole aina etuajo-oikeutettuja. Turvallista ja toiset huomioivaa liikkumista kaikille!
Mervi Turunen
aktiivipyöräilijä
varavaltuutettu, KD
Mielipidekirjoitus on julkaistu Keskisuomalaisessa 18.9.2024.