Nauta voi Suomessa hyvin!

Ilmastoystävällisenä tekona meille markkinoidaan kaurajuomaa lehmänmaidon sijaan ja siirtymistä laajamittaisesti kasviproteiineihin eläinproteiinin sijaan, asia ei kuitenkaan ole näin mustavalkoinen.

On väläytetty, että maataloustukia vähennettäisiin lihantuotannosta, tämä on erittäin lyhytnäköistä! Laajamittainen siirtyminen lihantuotannosta kasviproteiineihin on kotimaisen viljelyn turvin mahdottomuus.

Viljely on käynyt viime vuosina yhä haastavammaksi, sillä sääolosuhteet ovat konstikkaita, kasvukausi on lyhyt ja sato epävarmaa. Jos Suomessa siirryttäisiin laajamittaisesti kasviproteiinien käyttöön, kuten pavut ja herneet, ja maito korvattaisiin kaurajuomalla, huoltovarmuus olisi menetetty, sillä kasviperäisen proteiinin tuotanto on eläinproteiinin tuotantoa vahvemmin sääoloista riippuvainen.

Meillä Suomessa nauta voi hyvin! Nautojen pääravinto, kesällä ruoho ja säilörehuna nurmi, kasvavat varmasti! Meillä on laidunmaita riittämiin ja ne toimivat itsessään jo hiilinieluina. Karjatalous, joka hyödyntää nurmea rehuksi on myös järkevän maankäytön kannalta oleellinen. Karjataloudella on myös positiivisia vaikutuksia luonnon monimuotoisuuteen.

Kotimainen maatalous on huoltovarmuutta ja elinehto. Elintarvikeketjun lainsäädäntöä tulee uudistaa siten, että alkutuottaja saa työstään suoraan korvauksen ilman että tarvitsee tukiaisten varassa, ja jopa velaksi, tuottaa maitoa, lihaa ja kasvikunnan ravintoa kansalaisille ja vientiin.

Eletään nykypäivässä, katsotaan kauaksi, mutta ei tehdä äkkivääriä päätöksiä! Taannoin turvetuottajat maksoivat kalliin hinnan turvetuotannon äkillisestä alasajosta, ja nyt energiakriisin myötä on turvetta kaipailtu takaisin.

Kannatan kasvisravinnon lisäämistä, kun huomioidaan kotimaisuusaste ja huolehditaan myös riittävästä proteiinin saamisesta sekä tuottajien elinkeinosta. Maataloustukia ei tule yhtäkkiä lähteä vähentämään juuri lihan- ja maidontuottajilta.

Tarvitsemme eduskuntaan kaltaisiani päättäjiä, jotka ajavat maatalouden kunnianpalautusta. Alkutuottaja ansaitsee työstään täyden korvauksen, karjaeläimet kuuluvat pelloillemme ja kotimainen ruoka tuo turvaa.

Mervi Turunen

Koulutuspäällikkö, KTM

Maanviljelijäperheen tytär

Kansanedustajaehdokas (kd.)

Jyväskylä

Hankasalmen Sanomat 16.3.2023

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *