Suomen alkoholilainsäädäntö vastavirrassa

Hallitus esittää alkoholilakiin muutosta, joka sallii alkoholijuomien kotiinkuljetuksen ja verkkokaupan. Luonteva seuraava askel kotiinkuljetuksesta on saada nykyistä vahvemmat viinit kauppoihin ja lopuksi väkevätkin kätevästi kauppareissulla mukaan poimittavaksi.

Monet Euroopan maat ovat pitäneet Pohjoismaiden alkoholilainsäädäntöä esikuvana ja esimerkiksi Liettuassa ja Irlannissa on ryhdytty kiristämään alkoholilakeja. Samoin Maailman terveysjärjestö WHO on tiukentanut alkoholilinjauksiaan.

Suomi on valinnut toisen tien. Alkoholiteollisuuden ja vähittäiskaupan lobbaus on johtanut siihen, että lainsäädäntöä ollaan keventämässä. Meillä halutaan eurooppalaistua ja Euroopassa suomalaistua.

Suomalaisten enemmistö näyttää olevan tyytyväinen nykytilanteeseen. THL:n vuoden 2024 kyselyn mukaan 57 prosenttia väestöstä pitää nykyisiä alkoholipoliittisia rajoituksia sopivina, kun taas vain 26 prosenttia kannattaisi väljempää sääntelyä. Viinien myyntiä ruokakaupoissa kannatti vain 21 prosenttia vastaajista, jos se merkitsisi samalla väkevien juomien myynnin sallimista kaupoissa.

Alkoholin helpompi saatavuus lisää ongelmia. Kotiinkuljetukset, esimerkiksi etätöihin tilattu alkoholi, vähentää alkoholin ostamiseen liittyviä sosiaalisia esteitä. Kotiinkuljetuksissa syntyy, vailla kaupan tehokasta ikärajavalvontaa, todennäköisemmin tilanteita, joissa alkoholia voidaan luovuttaa päihtyneelle ja alaikäisten saataville.

Kohtuukäyttäjille alkoholilain löysääminen voi tuntua harmittomalta, mutta monet meistä, jotka ovat nähneet läheisensä kamppailevan alkoholiongelman kanssa, kokevat alkoholin saatavuuden höllentämisen hyvin huolestuttavana kehityksenä.

Alkoholismiin voi sairastua kuka tahansa. Suomessa arvioidaan olevan noin 225 000 alkoholismista kärsivää henkilöä, joista suurin osa on työelämässä. Tämän lisäksi on runsaasti suurkuluttajia, jotka ovat riskiryhmässä.

Alkoholin kohtuukäyttökin lisää riskiä sairastua syöpiin, ja suurkulutus heikentää niin fyysistä kuin psyykkistä terveyttä. Alkoholismi johtaa usein työkyvyttömyyteen ja ennenaikaiseen kuolemaan.

Jos asiaa tarkastellaan puhtaasti taloudellisesta näkökulmasta, onko meillä varaa alkoholisairauksien lisääntymisestä koituviin kustannuksiin?

Hallituspuolueista Kristillisdemokraatit on vastustanut lakiesityksen antamista eduskunnalle. Herääkin kysymys, ymmärtävätkö muiden puolueiden lainsäätäjät, mitä alkoholin myynnin vapauttaminen ja Alkon monopolin asteittainen purkaminen todella merkitsevät?

Mervi Turunen

kunta- ja aluevaaliehdokas

varavaltuutettu (kd.)

Jyväskylä

Mielipidekirjoitukseni on julkaistu Keskisuomalaisessa 22.10.2024

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *