TE-palvelujen järjestämisvastuu siirtyi kunnille. Uudistuksen tavoitteena on ”edistää parhaalla mahdollisella tavalla työntekijöiden nopeaa työllistymistä ja lisätä työ- ja elinkeinopalvelujen tuottavuutta, saatavuutta, vaikuttavuutta ja monipuolisuutta”, linjaa Työ- ja elinkeinoministeriö.
Kunnanvaltuutetuilla ja TE-lautakuntien jäsenillä on nyt ratkaiseva rooli, mihin kotikunnassa keskitytään. Onko kunnan pääprioriteettina torjuntavoitot, ns. sakkomaksujen välttäminen ja työttömyydenhoito, vai tavoitteellinen Työllisyydenhoito ja kunnan Elinvoimasta huolehtiminen.
Kuntiin on palkattu runsaasti asiantuntijoita työllisyyspalvelujen hoitamiseen. Riittääkö budjettia hankkia lakisääteisiä ja oikein kohdennettuja koulutus- ja valmennuspalveluja työnhakijoille?
Joillakin työllisyysalueilla koulutukset hankitaan ammattiopistosta sidosyksikköhankintana; toisaalla ura- ja työnhakuvalmennuksia järjestetään omavalmentajien voimin; joillakin työllisyysalueilla tiedostetaan, että koulutus- ja valmennuspalvelujen joustavan hankinnan ja korkean laadun takaamiseksi palveluja kilpailutetaan myös markkinaehtoisesti, kuten tehtiin TE-toimistoissa.
Uhkana on, että kunnissa sidotaan runsaasti rahaa henkilöstöön ja luodaan joustamattomia rakenteita. Työllisyyden kohentuessa palkat henkilöstölle juoksevat entiseen malliin, vaikka asiakastyötä olisi vähemmän. Palvelujen kilpailuttaminen vapailla markkinoilla tuo sitä vastoin joustavuutta hankintaan.
Kunnissa tarvitaan työnantaja- ja tarvevetoista kartoitusta, mitä osaamista yrityksiin palkattavilta henkilöiltä vaaditaan. Työnantajat etsivät osaajia, joten osaamisen kehittämisen tarve vastaamaan työmarkkinoiden tarvetta on tärkeää saattaa kuntoon heti työttömyyden alkuvaiheessa.
Seulovilla palveluilla saadaan asiakkaat ohjattua nopeasti osaamiskartoitukseen ja työnhakuammattien täsmentämiseen, työnhakuvalmennukseen ja täsmäkoulutukseen. Varhaisella tuella saadaan estettyä työttömyyden pitkittyessä nousevat sakkomaksut ja vähennettyä pitkäaikaistyöttömyyttä.
Kuntavaaliehdokkaat, nyt on aika perehtyä oman työllisyysalueen tilanteeseen, työllisyydenhoidon toimintatapoihin ja erityisesti työttömien työnhakijoiden haasteisiin, jotta kunnissamme tehdään tehokasta työllisyydenhoitoa ja elinkeinoelämän vahvistamista.
Julkaistu Keskisuomalaisen digissä 27.2.2025
Mervi Turunen
kunta- ja aluevaaliehdokas (kd.)
aluejohtaja, KTM
Jyväskylä