Näpit irti metsistämme EU!

Tutustuin lokakuussa lähietäisyydeltä Elokapinaan Helsingissä. Mielenosoittajien kylteissä huokailtiin ”Oispa metsää”. Hämmästelin kadunvaltaajien ahdistusta, sillä Suomen pinta-alasta on yli 75 % metsää, olemme Euroopan metsäisin maa.

Luonnonsuojelulaista riitaantunut hallitus kaavailee EU:n ennallistamisasetukseen liittyvää strategiaa, jonka jälkeen suojellun metsämaan määrä Suomessa nousee vähintään kymmeneen prosenttiin nykyisestä liki seitsemästä prosentista. Pinta-alana tämä tarkoittaa noin 630 000 hehtaaria lisää suojeltua metsää, josta yksityismaita olisi noin 100 000 hehtaaria.

Jo yli puolet Euroopan tiukasti suojelluista metsistä on Suomessa. Suojelua aiotaan ulottaa Etelä- ja Keski-Suomessa vanhojen ja luonnontilaisten metsien lisäksi myös nuorempiin metsiin. Metsistämme ollaan tekemässä EU:n suojelureservaattia, jonka kulut me maksamme. Bruttokansantuotteeseen suhteutettuna maksaisimme EU-maista eniten, jonka lisäksi negatiivisia vaikutuksia koituisi muun muassa metsäteollisuuden tuotantoon ja työllisyyteen. 

Suojelua tulisi tehdä jo olemassa olevien, vapaaehtoisuuteen ja korvauksiin perustuvien Helmi- ja Metso-ohjelmien avulla. Keski- ja Etelä-Euroopassa on moninkertainen lajikirjo pohjoisiin havumetsiimme verrattuna, eikö suojeluakin tulisi painottaa nykyistä enemmän sinne? Metsäteollisuuden ja luonnonsuojelun kuuliaisena mallimaana voisimme jatkuvan EU:lle nöyristelyn sijaan viedä osaamistamme maailmalle.

Hallitus, kootkaa rivinne ja tehkää järkipäätös: metsien tulee pysyä Suomen omassa päätännässä. Metsänomistajien ja valtion omaisuutta ei tule siirtää EU:n hallintaan.

Mervi Turunen

Koulutuspäällikkö, KTM

Kansanedustajaehdokas (kd.)

Keskisuomalainen 8.12.2022

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *