Velkaantuminen on mahdollista taittaa

Istuva hallitus ei luopunut hallitusohjelmatavoitteistaan koronatilanteesta ja Ukrainan sodasta seuranneista lisämenoista ja talouskasvun heikkenemisestä huolimatta. Olisi ollut syytä kesken kauden suhteuttaa, mitä toteutetaan, mistä luovutaan ja mitä siirretään tulevaisuuteen.   

Yhtenä esimerkkinä liikennemerkkiuudistus, johon on jo palanut rahaa ja palaa edelleen kuntien ja valtion taloudessa, sillä täysin ehjätkin liikennemerkit tulee vaihtaa sukupuolineutraaleihin ”pallopääliikennemerkkeihin”. Tähän haaskaantuu kokonaisuudessaan useampi miljardi euroa.

Viime joulukuussa maksettiin lapsilisät tuplana. Raha on toki tervetullutta lapsiperheille, joihin itsekin lukeudun, mutta yhtä lailla tukea tarvitsisivat eläkeläiset, vammaiset, pienituloiset, opiskelijat jne. Valtio ei voi aina vain lisätä etuuksia ja palveluja. Vaalikoneissa kyseltiin, tulisiko valtion maksaa tänäkin vuonna lapsilisät kerran tuplana. Ei tulisi. Hyvinvointivaltion palveluja ei tule tuottaa velkarahalla.

Samaan aikaan, kun meillä hallitus selittelee haastavaa aikaa valtionvelan hurjaan nousuun (40 miljardia lisää nykyhallituksen aikana), on Tanska pystynyt vähentämään valtionvelkaa liki 30 miljardia euroa 2020–2022.  Tanska on erinomainen esimerkki siitä, että velkaantuminen on mahdollista taittaa, myös haastavina aikoina.

Säästöjä saadaan mm. tekemällä nykyistä tehokkaammin julkisia hankintoja; peruskoulussa saadaan lisää tehoa opetukseen ja säästöjä, kun opetussuunnitelmista ja kouluista karsitaan kaikki ylimääräinen ”hankehumppa” ja opettajien aika priorisoidaan opetukseen; sote-sektorilla yhdessä yksityisen ja 3. sektorin kanssa palveluja tuottamalla. Työn ja yritysten verotusta keventämällä lisäämme ostovoimaa, yritysten elinvoimaisuutta ja edistämme työllisyyttä. Kun ihmiset tulevat paremmin toimeen omillaan, vähenee tarve yhteiskunnan palvelujen käytölle.

Ratkaisuja ei pidä enää siirtää myöhemmäksi, toiminnan aika on nyt! Pystymme taittamaan valtion velkaantumisen, myös Suomessa.

Mervi Turunen

Koulutuspäällikkö, KTM

kansanedustajaehdokas (kd.)

Jyväskylä

Suur-Jyväskylän lehti ja Palokka-lehti 15.3.2023

 

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *